Varför denna blogg?

Den här bloggen är tänkt för oss som skall gå, redan går eller har gått i jobb och utvecklingsgarantins fas3.

Meningen är att vi skall kunna utbytta erfarenheter, tips och information om hur det är i fas3.

Jag här nämligen upptäckt att när jag sökt på nätet så finns det väldigt lite information om fas3, men speciellt väldigt lite förstahandsberättelser. Dvs berättelser från personer som själva går i fas3 och hur de upplever sin situation.

Jag kommer därför lägga upp allehanda matnyttiga länkar till info samt jobbsökarsidor.

Men framförallt hoppas jag att NI är villiga att dela med er om eran syn på fas3, positiva som negativa sidor.

Jag tror nämligen att det är många som upplever sin situation som svår och det kan faktiskt lätta lite när man inser att man inte är ensam om detta.

Så vill ni berätta om eran situation och erfarenheter runt fas3 så maila gärna mig så lägger jag upp det här som separata inlägg. Givetvis sker det anonymt eller under pseudonym.

 

Vem är då jag?

Jo, jag är en man från södra Sverige som inom kort skall påbörja min fas3 placering.

Som det ser ut nu så kommer jag bli placerad att idka skogsvård åt skogsstyrelsen.

Det innebär att jag kommer bli hämtad varje morgon kl 07.00 på en uppsamlingplats för att sedan bli transporterad ut till den arbetsplatsen som gäller för dagen.

När arbetsdagen sedan är slut så blir jag transporterad hem igen kl 16.00.

Det är ungefär den information som jag fått i dagsläget.

Jag kommer givetvis berätta här på bloggen fortsättningsvis hur jag upplever min placering i fas3.

 

Som ni förstått så är det här tänkt att bli en mötesplats för oss i fas3 där man kan komma in och läsa om andra,kommentera andras inlägg eller rent av skriva ett inlägg själv. Tror faktiskt det kan underlätta lite i den situation som vi befinner oss i.

 

Ni som vill berätta om er situation maila mig på,

 

[email protected]

 

så lägger jag upp er berättelse som separat inlägg här så vi andra kan kommenter , diskutera och känna igen oss.

Behöver inte vara några långa utläggningar, men får gärna vara så om ni vill. Givetvis får ni vara anonyma eller under pseudonym.

 

 


Kommentarer
Postat av: Peter

Mycket bra initiativ.

Jag har själv letat efter info om fas3 men funnti förvånasvärt lite om vad arbetsuppgifterna kan bestå utav.

Hoppas många är villiga att dela med sig om vad de gör i fas3.

2009-12-12 @ 13:38:19
Postat av: Roger

Instämmer. Bra initiativ. Man svävar i ovisshet.

2009-12-12 @ 15:22:53
Postat av: Roger

Jag själv har bara en en enda tanke: att försöka

komma undan fas 3. Men det verkar inte gå... Skall man spela sinnessjuk, hänvisa till missbruk?

Skogsvård må vara stärkande för kroppen, men då

skall man ha betalt för sitt arbete! Bli hämtad

klockan 7... Jag lider med dig. Hoppas det ändå går

bra!

2009-12-12 @ 15:29:19
Postat av: Admin

Redan två kommentarer och jag har knappt hunnit lägga ut bloggen på nätet.



Hur hittade ni hit så snabbt?



Roger/

Nä, det verkar inte finnas något sätt att undkomma fas3.

Skogsvård tog jag pga att jag slipper vara ute i samhället och träffa folk.

Tänk att få en fas3 placering och vara tvingar att varje dag förklara att man inte jobbar där egentligen utan blivit dittvingad pga att uingen vill anställa en. Fyfan vilken förnedring och psykisk terror.

I skogen kommer jag ingå i ett arbetslag där alla är i samma situation. Tror det underlättar enormt.



Roger, hur lång tid har du kvar innan din dom faller?

2009-12-12 @ 15:44:30
URL: http://fastre.blogg.se/
Postat av: Roger

Domen faller 14 januari. Ja, skogen

är nog att föredra - om man inte är morgontrött

vill säga... En placering på Myrorna, som verkar

vara populärt, hade jag nog inte accepterat.

Då kanske avstängning från Af/A-kassa väntar.

Oklart om man ens kan få socialbidrag. Muntra tider...

2009-12-12 @ 15:53:25
Postat av: Admin

Roger/

Tror även soc kräver att du går på en fas3 plats.

Och hur surt är det inte att gå på fas3 med socbidrag.

Jag tror du får ett antal placeringar att välja på.

2009-12-12 @ 18:28:30
URL: http://fastre.blogg.se/
Postat av: Mats Larsson

Jag har läst om 'jobb och utvecklingsgarantins fas 3 kan vara brott mot de mänskliga rättigheterna' på den följande länken och därför vill jag informera de andra om detta.



Från:

http://processjuridik.wordpress.com/2009/09/23/jobb-och-utvecklingsgarantins-fas-3-kan-vara-brott-mot-de-manskliga-rattigheterna/



Innehållet:



Jobb- och utvecklingsgarantins fas 3 kan vara brott mot de mänskliga rättigheterna



För de som omfattas av åtgärder i jobb- och utvecklingsgarantin gäller bestämmelserna i förordningen (2007:414) om jobb- och utvecklingsgarantin. Det intressanta med den här förordningen är för det första att den är vagt skriven, och för det andra att det råder fullföljdsförbud enligt 22 a § i förordningen. När det gäller tvångssysselsättning för socialbidragstagare var politikerna inne på resonemanget om tvångsarbete enligt den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. (se prop. 1996/97:124, s. 172)



Det man tänkte på var artikel 4 i konventionen som handlar just om tvångsarbete. Såhär står det i artikeln som Sverige är förpliktat att följa:



Artikel 4 – Förbud mot slaveri och tvångsarbete

1. Ingen får hållas i slaveri eller träldom.

2. Ingen får tvingas att utföra tvångsarbete eller annat påtvingat arbete.

3. Med ”tvångsarbete eller annat påtvingat arbete” enligt denna artikel förstås inte

a) arbete som vanligtvis utkrävs av den som är frihetsberövad i enlighet med bestämmelserna i artikel 5 i denna konvention eller som är villkorligt frigiven från sådant frihetsberövande,

b) tjänstgöring av militär art eller, i länder där samvetsbetänkligheter mot sådan tjänstgöring beaktas, tjänstgöring som i dessa fall utkrävs i stället för militär värnpliktstjänstgöring,

c) tjänstgöring som utkrävs när nödläge eller olycka hotar samhällets existens eller välfärd,

d) arbete eller tjänstgöring som ingår i de normala medborgerliga skyldigheterna.



Enligt punkt 3 utgörs inte påtvingat arbete utan ersättning eller sådant arbete med usla ersättningar något undantag. I rättsfallet van der Mussele ./. Belgien, Ser. A Vol. 70 prövade Europadomstolen i Strasbourg frågan med utgångspunkt i ILO–konventionen nr. 29 om tvångsarbete m.m. och prövade därvid om arbetet hade utkrävts under hot om straff samt om klaganden kunde anses ha utfört arbetet frivilligt. Rättsfallet ställer alltså upp två rekvisit för att vara tillämplig. Dels sanktionsrekvisitet, dels frivillighetsrekvisitet.



Fallet, som prövades med utgångspunkt i ILO-konventionen nr 29, gällde en advokat som tvingades utföra arbete utan ersättning, och vid underlåtenhet hade inträde i det belgiska advokatsamfundet inte varit möjligt. Sanktionsrekvisitet ansågs vara uppfyllt eftersom klaganden löpte risk att inte bli antagen som medlem av det belgiska advokatsamfundet om han vägrade utföra arbetet. När det gällde frivillighetsrekvisitet fann domstolen att det faktum att klaganden vetat om kravet på obetalt arbete inte automatiskt medförde att han godtagit detta. Istället gjorde man en proportionalitetsbedömning varvid man ”prövade om den börda klaganden ålades genom kravet på obetalt arbete stod i rimlig proportion till fördelen av att vara verksam som advokat och om man i ljuset därav kunde tala om frivilligt arbete.” (se Infolex, not 12 till SFS 1994:1219, 2000 som alltjämt torde äga juridisk giltighet) Det är den här proportionalitetsbedömningen som är lite oklar vad gäller tvångsmässig sysselsättning för socialbidragstagare och för de i jobb- och utvecklingsgarantins fas 3.



Eftersom det råder fullföljdsförbud enligt 22 a § förordningen (2007:414) om jobb- och utvecklingsgarantin så måste man juridiskt sett angripa problemet med hänvisning till 3 § andra stycket förvaltningslagen (1986:223) och då under åberopande av brott mot artikel 4 i konventionen samt under åberopande av de formella reglerna i artikel 6 (rätten till domstolsprövning, som svwenska staten kommer att göra gällande giltighet endast vid ekonomiska förmåner, men detta resonemanget är juridiskt sett tveksamt) och artikel 13 (rätt till ett effektivt rättsmedel).



Eftersom man enligt artikel 35 punkt 1 i konventionen måste uttömma alla nationella rättsmedel (genom länsrätt, kammarrätt och regeringsrätten då beslut av arbetsförmedlingen är ett förvaltningsbeslut), är det alltså lämpligt att man åberopar konventionen redan i sitt överklagande. Efter sista instans avslagit överklagandet utan att beakta konventionen på det sätt man åberopat, har man sex månader på sig att klaga hos Europadomstolen i Strasbourg, detta också enligt artikel 35 punkt 1 i konventionen. Hur man går till väga med ett klagomål i övrigt framgår av domstolens hemsida. Klicka på Applicants, där finns sedan ytterligare länkar samt information på svenska, vad man ska tänka på vid klagomål. Enligt artikel 34 är det möjligt att göra en gruppanmälan av enskilda som känner sig drabbade av konventionsbrott.



Man får också ta i beaktande att man riskerar att få betala en del kostnader enligt domstolsstadgan (Rules of Court). Detta gäller tex. kostnader för vittnen och sakkunniga som man själv åberopar enligt regel A5 punkt 6 på sidan 53. Det finns också begränsade möjligheter till rättshjälp via domstolen, enligt regel 92-93 på sidan 46. De rättsföljder som kan bli aktuella vid konventionsbrott kan man läsa om på sidan 63 och framåt, bla. skadestånd (damages). Jämför artikel 41 i konventionen.



2009-12-12 @ 23:16:54
Postat av: Mats Larsson

'Fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin är förnedrande' . Läs om detta på den följande :



http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1474&blogg=33105&timestamp=01:23:25

2009-12-12 @ 23:22:29
Postat av: Roger

Mats, precis som du tror jag att JOB/JUG är

ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Dock

tror jag inte man blir av med skiten på juridisk/rättslig väg. Blott politiskt kan detta stoppas. Dvs först vid nästa val (eftersom de arbetslösa på egen hand inte utgör någon politisk kraft).



Till bloggens innehavare: Vet du något närmare om det här med semester i fas tre? Skall man t o m hålla på och slava sommaren lång, medan de riktigt anställda ligger och solar vid poolkanten? Snart famlar jag efter geväret...

2009-12-13 @ 16:31:07
Postat av: Mats Larsson

Svar till Roger ( den ovanstående komentaren ):



Det är många som inte vet ännu vad Jobb- och utvecklingsgarantin fas 3 är för något. Man måste på något sätt protestera emot det och informera de andra om problemet. Man kan överklaga även om man inte får det resultat som man önskar. Meningen med ett sådant överklagande är det inte alltid att lyckas med överklagandet. Det kan vara till och med att visa sin protest. Om alla överklagar kan detta till sist göra att samhället förstår vad som pågår för de stackars som hamnade i fas 3. Åtmistone måste man visa sin protest. Det går inte att lämna allt åt det val som kommer att ske i september.Tänk att vissa som inte vet vad som pågår för de andra i samhället och de som lurar sig hela tiden beroende på sina egna fördelar spelar plötsligt en viktig roll i valet och gör så att den högra sidan vinner valet igen. Det som redan sker är att det högra sidan håller på att prova samhället och se hur illa kan folket hamna och ändå blir van med det och acceptera det. Om de vinner valet då betyder att provet är godkänd och allt kommer att bli ännu värre.

2009-12-16 @ 19:41:20
Postat av: Admin

Roger/

Du har möjlighet till betald ledighet, inte rätt till.

Så det är upp till arbetsgivaren om han vill ge dig betald ledighet på sommaren.

Du kan få upp till 20 dagar ledigt per år med betalning.

2009-12-16 @ 20:59:34
URL: http://fastre.blogg.se/
Postat av: Roger

Mats: Instämmer. Protesten är viktig även om

den inte leder ända fram.

Admin: Har du informerats om huruvida du

får semester?

2009-12-17 @ 22:11:52
Postat av: Admin

Roger/

Angående betald ledighet så är det samma regler som i fas2. Dvs det är anordnaren som bestämmer ifall du skall få betald ledighet eller inte.

Obetald ledighet har du alltid rätt att ta ut under sommaren. Tror det är 4veckors ledighet som är lagstadgad.

2009-12-18 @ 19:47:00
URL: http://fastre.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0